PASSIEVE RIJWONING PASSIEVE RIJWONING PASSIEVE RIJWONING PASSIEVE RIJWONING PASSIEVE RIJWONING

PASSIEVE RIJWONING

verbouwing van een rijwoning naar een passiefhuis met houtskelet en bio-ecologische materialen

previousnext

Vooraan werd de klassieke indeling van een rijwoning behouden. Achteraan werd de bouwhoogte beperkt tot 2 bouwlagen en werd het volume bepaald door de eis om zoveel mogelijk licht en zon in de woning te trekken. Hiervoor is er een intern dakterras gemaakt die aansluit op de badkamer op de 1ste verdieping. Deze zorgt niet enkel voor een beschut, op het zuiden gericht terras. Maar maakt het ook mogelijk om een groot raam op het zuid-oosten te maken in de badkamer en licht te trekken naar de keuken via een glazen overloop. De helling van het dak van de kamer op de tuin werd via een simulatie van de zonnestanden bepaald zodat de zonne-instraling op het badkamerraam maximaal is. Op dit hellend dak komt een groendak zichtbaar vanuit de badkamer en bovenliggende kamer.




PASSIEFHUIS
Dit project is langzaam gegroeid in de ontwerpfase van een verbouwing van de rijwoning tot een laag-energiewoning naar een vernieuwbouw volgens passiefhuisstandaard. Door de gunstige orientatie en compactheid (rijwoning) beperkte de meerinvestering voor een passiefhuis zich tot het voorzien van passiefhuisramen. Doordat het bestaande gebouw onbewoonbaar verklaard was, waren de behoudbare elementen zeer beperkt en was de keuze voor doorgedreven verbouwing logisch. De doorslaggevende reden is dat deze keuze de verwezenlijking van een kwalitatief, energiezuinig gebouw veel eenvoudiger (luchtdichtheid, koudebruggen, ...) maakte.

jaar: 2010
locatie: Mortsel
team: Gert Camerlinck
status: uitgevoerd